Q & A

Följande är frågor som många ställer innan dom konverterar till eller skaffar sig en elbåt.

Kan man installera ett GreenStar-system själv?

Många av våra eftermarknadskunder har faktiskt gjort installationen själv. Systemet är väl genomtänkt och väldigt flexibelt i sin uppbyggnad vilket gör att man nästan alltid kan få till en riktigt bra installation. Glöm dock inte att skicka in dokumentation som beskrivs i manualen. 

Kräver GreenStar-systemen något underhåll?

Allting behöver underhåll men i det här fallet är det ovanligt lite.

  • Man bör förslagsvis innan säsongens början kontrollera att kablar och bultar sitter fast som det skall och att offeranoden om man har en sådan är ok.
  • Batterierna bör även laddas höst och vår men kan med fördel stå kvar i båten under vintern. 
  • Axel-systemen i övrigt behöver ingen tillsyn och är helt fritt från remmar, oljor, fetter mm. 
  • System med s-drev innehåller olja som behöver bytas då och då. 

Är GreenStar-systemet ljudlöst under drift?

Jämfört med en förbränningsmotor är alla våra system väldigt tysta. P-linjens motorer är dock betydligt tystare än motorerna som används i EB och EClinjerna. 

Vid normalfart upplevs samtliga system som tysta men ljud från propellern gör sig påminda vid högre farter. 

Kan man återanvända sin gamla propeller, axel mm?

Ofta kan man det, men det är ytterst ovanligt att våra kunder gör det då vår systemgaranti inte gäller för sådana installationer. En annan anledning är man med våra systemkomponenter får ner friktion, ljud och service-punkter, samtidigt som man i samband med resten får köpa detta till ett mycket förmånligt pris. 

Går det att använda GreenStar-systemen i motorbåtar?

Självklart, vi leverar sådana system till både varv och installatörer.

Hur mycket kan man ladda när man seglar?

Det beror väldigt mycket på hur båten ser ut och hur fritt propellern får jobba. En bra tumregel är att man efter 10 min hamn- och sätta segelmanövrar förbrukar det som man vid segling i 5 knop kan återladda på ca 45 min. Seglar man fortare laddar man mer och seglar man långsammare laddar man mindre. 

Hur stora batterier behöver man?

Batterierna storlek bestäms av vilken räckvidd man önskar. Normalt har våra kunder en batteribank på mellan 5 och 10 kWh.

  • Med litiumbatterier väger en sådan batteribank typiskt 35-70 kg och är stor som 2-4 stycken traditionella 75 Ah bilbatterier.
  • Med blybatterier blir det betydligt tyngre och skrymmande. 

Finns det någon eltankmätare med i systemet?

Ja, en eltankmätare ingår i samtliga system.

  • EB-linjen innehåller en lite enklare mätare som visar bland annat “%-kvar”, “driftstid kvar”, spänning och ström. 
  • EC- och P-linjerna använder en mer avancerad skärm vars funktioner blir fler och fler allt eftersom vi hittar på nya funktioner. 

Går det att koppla in ett elverk till systemet?

Ja det går bra. Här finns i princip två olika lösningar.

  • Antingen har man en fast monterad generator som direkt med likström laddar batterierna. Detta är en dyr men väldigt fin lösning.
  • Den andra varianten är att man kopplar landströmskabeln till ett portabelt elverk, tex Honda eu 20i. Elverket får sedan stå och tuffa i sittbrunnen. Denna lösning klarar inte att förse båten med den effekt som krävs för full fart men tillräckligt för att föra fram båten i en lugnare takt. 

Varför fälls inte propellern ihop i laddningsläget?

Vid segling fälls propellern ut när man kopplar in framdriften ”Low” och sedan för spaken ett snäpp tillbaka till ”Charge”. Nu snurrar propellern av vattenrörelsen och hålls utfälld av centrifugalkraften.

Om farten är över 4 knop belastas motorn långsamt, som nu är en effektiv generator, genom att ta ut lagom ström från generatorn och omvandla den till batteriladdningsspänning.

Strömmen som generatorn kan belastas med, utan att propellern fälls ihop, är en funktion av båtens fart genom vattnet. Strömuttaget och därmed propellerns släpmotstånd är ställbart.

 

Vad är STAR? 

STAR parkopplar ditt drivsystem på båten med en molntjänst. STAR finns till både EC- och P-Line, och efter log-in kan du se GPS-position, system-modell och eventuella varningar, som batterinivå, temperatur och motorkonfiguration. 

En unik PIN-kod finns som behövs för att starta systemet vilket försvårar stöld. GreenStar kan genom STAR erbjuda snabb och effektiv support med åtkomst till systemhistorik och eventuella felmeddelanden. 

Vad kostar STAR? 

STAR ingår kostnadsfritt i 12 månader. Därefter kommer du att kunna konfigurera vilka tjänster du har behov av framledes, som exempelvis service- och supportavtal.