Det sägs att all segling är en tävling. När halva besättningen på en DS 37 Match Racer utgörs av en 4,5 – och en 2-åring kan det för en fritidsseglare se ut som en rejäl utmaning. Men för Anna och Erik Kjellgren, Anna tidigare rankad som nummer 18 i världen i matchracing, är denna crew självklart ett Dream team.

Bilder: Helené Furness

För Anna har seglingen varit ett stort intresse sedan barnsben när hon seglade tillsammans med familjen. Med fem guld i junior-SM/RM i olika klasser, blev matchracing hennes nästa steg. Våren 2021 köpte Anna och Erik Amaroq, en DS 37 Match Racer som hon själv har tävlat med ett antal gånger.

Anna Kjellgren Amaroq DS 37

– Detta är inte en optimal familjebåt, men i lätta vindar och korta distanser har Erik och jag bra kontroll över barnen och båten. Men utan elmotor hade båten inte varit ett alternativ just nu, säger Anna.

En kappseglingsbåt som Amaroq är normalt sett ett tomt skrov inuti, men nu finns både sängplatser, pentry, kylsbox – och elektrisk drivlina.

EC-20 S-drev

Erik kallar sig för en hobbyseglare som har gått från att vara på sjön i motorbåt över till segelbåt.

– För det mesta är det Anna som seglar och jag sköter navigeringen. Skulle någon trilla i vattnet vet vi precis vad vi ska göra: jag dyker i och Anna vänder båten, säger Erik.

mackerel fishing

Amaroq är en båt byggd för öppna vatten och tävling. Men de unga i besättningen kan känna sig trygga, eftersom båda föräldrarna är rutinerade seglare.

Anna är dessutom specialistläkare inom ortopedi och Erik i grunden utbildad elektriker. Ett perfekt Dream team på en båt med eldrift och ung besättning!

Amaroq racing

Bild: Dan Ljungsvik

Om Amaroq

Amaroq ritades av Jacob Vierø 1991 och sjösattes samma år. Amaroq har som del av Nordens matchrace flotta deltagit i alla de största matchrace event fram till att katamaraner tog över touren.

Motor: EC-20.
Batteri: Litium 24V, 210 Ah

Prestanda: 4 kn – 6,5 h
6 kn – 1h15min

Om matchrace

I matchrace möter två helt identiska båtar varandra. Det är en strid på kniven där bästa crew vinner.